Home Problemen Eetbuistoornis Behandeling van een eetbuistoornis

Eetbuistoornis

Behandeling van een eetbuistoornis

Een eetbuistoornis (Binge Eating Disorder) kan effectief worden behandeld met therapie en, in sommige gevallen, medicatie. De behandeling richt zich op het verminderen van eetbuien en het doorbreken van de vicieuze cirkel van negatieve emoties en ongecontroleerd eetgedrag. Het is belangrijk om hulp te zoeken, zodat de eetbuien niet verder je leven gaan beheersen en je lichamelijke en psychische gezondheid verslechteren.

CBT-E bij eetbuistoornissen

De meest voorkomende en bewezen effectieve behandelmethode voor een eetbuistoornis is cognitieve gedragstherapie. Bij Lentis gebruiken we cognitieve gedragstherapie die specifiek gericht is op eetstoornissen: CBT-E (Cognitive Behavioral Therapy-Enhanced). Deze therapie helpt je om inzicht te krijgen in je gedachten, gevoelens en gedrag rondom het eten. Samen met een behandelaar onderzoek je welke gedachten niet-helpend zijn en hoe je deze kunt ombuigen naar helpende gedachten.

CGT is erop gericht om:

  • Je eetpatroon te normaliseren door regelmaat aan te brengen in je maaltijden.
  • Eetbuien te herkennen en te verminderen.
  • De achterliggende triggers van je eetbuien, zoals emoties of stress, te identificeren en daar anders mee om te gaan.
  • Negatieve gedachten over je lichaam en gewicht te veranderen.

Lees hier meer over CBT-E.

Andere behandelmogelijkheden bij eetbuistoornissen

Naast cognitieve gedragstherapie zijn er ook andere behandelingen mogelijk, zoals:

  • Groepstherapie: Sommige mensen vinden het prettig om hun ervaringen te delen en te leren van anderen die met dezelfde problemen worstelen. Groepstherapie kan je helpen om inzicht te krijgen in je eetbuien en hoe je hiermee kunt omgaan.
  • Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie, zoals antidepressiva (bijvoorbeeld fluoxetine), worden voorgeschreven om het aantal eetbuien te verminderen. Medicatie is echter geen eerste keus en wordt meestal ingezet naast therapie.

Wat kun je verwachten van de behandeling?

PsyQ Groningen heeft een keten waar ambulante-, deeltijd- en klinische behandeling mogelijk is voor eetstoornissen. Afhankelijk van de ernst van je klachten kunnen behandelingen in de kliniek voor eetstoornissen in Groningen plaatsvinden.

Zelfhulpmiddelen en terugvalpreventie

Naast therapie en medicatie zijn er ook zelfhulpmiddelen die je kunnen helpen om controle te krijgen over je eetbuien. Het bijhouden van een eetdagboek kan bijvoorbeeld helpen om patronen te herkennen en je bewust te worden van de triggers die eetbuien uitlokken.

Na afloop van de behandeling werk je samen met je behandelaar aan een terugvalpreventieplan. Dit plan helpt je om te voorkomen dat je opnieuw in oude patronen vervalt, en geeft je handvatten om in balans te blijven.