Wat is een depressie?
Je voelt je langere tijd somber, ervaart minder plezier, slaapt slecht en hebt last van concentratieproblemen. Herken jij jezelf of een naaste hierin? Dan is de kans aanwezig dat het om een depressie gaat.
Een depressie is een psychische aandoening waardoor je je bijna iedere dag neerslachtig voelt. Je hebt geen zin in de dag en je voelt je moe en gespannen. Wanneer je depressief bent staan niet alleen je emoties op zijn kop. Je functioneert doorgaans ook slechter op lichamelijk en cognitief gebied. Je hebt geen kracht om mensen te zien of te spreken en écht te genieten van leuke dingen. Wanneer de symptomen langer dan twee weken aanhouden, spreken we van een depressie.
Er zijn verschillende soorten depressies. Of het nu een ‘gewone’-, zwangerschaps- of winterdepressie is: het is belangrijk dat je de juiste hulp krijgt. Depressies zijn goed te behandelen wanneer je hier op tijd bij bent.
Hoe vaak komt depressiviteit voor?
Van alle psychische aandoeningen komt een depressie het vaakst voor. Vrouwen lijden er vaker aan dan mannen, maar iedereen kan er last van krijgen. De leeftijd, etnische afkomst, een opleiding of baan speelt hierin geen specifieke rol. Gemiddeld 5% van de Nederlanders heeft jaarlijks een depressie. Maar liefst 19% van de Nederlanders krijgt in zijn of haar leven minimaal één keer te maken met depressiviteit. Soms gaat het vanzelf voorbij, meestal heeft iemand toch behandelingen nodig.
Oorzaken van een depressie
De oorzaak verschilt per persoon. Sommigen hebben het door ingrijpende (sociale) gebeurtenissen of nare ervaringen in hun jeugd ontwikkeld. Anderen hebben het gevoel dat ze zonder aantoonbare reden depressief zijn. Wanneer je niet weet waarom je je zo somber voelt, kan dat frustrerend zijn. Je kan aanleg hebben voor een depressie, als het bijvoorbeeld bij jou in de familie voorkomt.
Tips
- Onderhoud contact met vrienden en familie
- Zorg voor structuur
- Beweeg iedere dag
- Zoek afleiding