Home Problemen Autisme

Autisme

"Ik heb geleerd om over mijn gevoelens te praten"

Wat is autisme?

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis waarbij informatie anders wordt verwerkt in je hersenen. Alles wat je ziet, proeft, ruikt en hoort komt anders binnen. Het is voor mensen met autisme lastiger om deze prikkels te verwerken tot een samenhangend geheel. Hierdoor begrijp je andere mensen soms minder goed en is het lastiger om met veranderingen om te gaan

Eerder werd autisme als verzamelnaam gebruikt voor Asperger, PDD-NOS en klassiek autisme. Deze termen gebruiken we nu niet meer. Tegenwoordig spreken we over Autismespectrumstoornissen (ASS). Autisme kan zich namelijk op veel verschillende manier uiten. Je kunt kenmerken hebben van de ene stoornis, maar ook iets van de andere. Voor iedereen met een vorm van autisme wordt nu de naam Autismespectrumstoornis gebruikt.

Oorzaken autisme

Met autisme word je geboren. De aandoening kan niet ontstaan door problemen bij de opvoeding. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van autisme is. Wel weten we steeds meer over welke zaken van invloed zijn. Voorbeelden hiervan zijn erfelijkheid en de leeftijd van ouders bij de bevruchting.

Erfelijkheid autisme
Autisme wordt deels veroorzaakt door erfelijke factoren. Het is hierbij nog niet duidelijk welke genen precies een rol spelen bij het doorgeven van de stoornis. Stellen met een kind met autisme hebben 2 tot 8 procent meer kans op het krijgen van nog een kind met autisme bij een volgende zwangerschap.

Tips

  • Leer je talenten en zwaktes kennen
  • Breng een duidelijke structuur aan in je dagen
  • Vraag hulp
  • Zoek contact met lotgenoten