Verschillende angststoornissen
Er zijn verschillende angststoornissen. Iedere soort kent eigen symptomen en wordt weer anders behandeld. Je leest hieronder meer over de verschillende angststoornissen die wij bij Lentis behandelen.
Agorafobie
Als je het spannend vindt om naar een drukke plek buitenshuis te gaan, dan kan het zijn dat je agorafobie hebt. Dit is een angststoornis waarbij je bang bent voor hectische plekken en situaties buitenshuis. Deze fobie wordt ook wel pleinvrees of straatvrees genoemd. Je bent niet alleen angstig om naar drukke/onoverzichtelijke plekken te gaan zoals een supermarkt, druk plein, bioscoop of winkelcentrum, ook de gedachte aan zo’n plek of een situatie roept heftige angstgevoelens op.
Dwangstoornis (OCD)
Heb je last van terugkerende dwanggedachten- of handelingen? Dan kan het zijn dat je een dwangstoornis hebt. Je controleert continu of je de deur wel op slot hebt gedaan, alles moet op een specifieke plek liggen, je moet van jezelf heel vaak je handen wassen of een handeling een aantal keer herhalen. Een dwangstoornis kan je dagelijks leven enorm belemmeren.
Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)
Heb je een gegeneraliseerde angststoornis, dan pieker je continu over kleine dagelijkse gebeurtenissen. Bijvoorbeeld over je financiën, prestaties op school of je werk, je gezondheid en om je naasten. Dit extreme piekeren staat niet in verhouding met wat er aan de hand is, maar toch ervaar jij dit als reële zorgen.
Paniekstoornis
Wanneer je regelmatig last hebt van paniekaanvallen, kan het zijn dat je last hebt van een paniekstoornis. Je wordt overvallen door hevige angst waardoor er een paniekaanval ontstaat. Dit heeft veel invloed op je dagelijks leven. Hoe vaker je last hebt van een paniekaanval, hoe vaker je bang bent voor een nieuwe aanval. Eigenlijk ontwikkel je dus een angst voor de angst.
Sociale fobie
Ook valt een sociale fobie onder de verschillende angststoornissen. Met een sociale fobie ben je bang voor sociale situaties. Je gaat bijvoorbeeld etentjes, feestjes en vergaderingen uit de weg omdat je bang bent wat anderen van je denken.
Specifieke fobie
Bij een specifieke fobie heb je last van een hele specifieke angst. Bijvoorbeeld voor spinnen, autorijden, vliegen, hoogtes, kleine ruimtes of bloed. Deze specifieke angst kan zo heftig zijn dat je een paniekaanval krijgt. Ook de gedachte aan hetgeen waar jij bang voor bent kan intense angstgevoelens teweegbrengen.
PTSS
Heb je na het meemaken van een traumatische gebeurtenis last van prikkelbaarheid, herbelevingen, angstgevoelens of nachtmerries? Dan kan het zijn dat je een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) hebt. Je hebt je trauma niet verwerkt waardoor je klachten houdt. Ook kan het zijn dat je jaren later ineens de impact van een traumatische gebeurtenis ervaart.
Acute stressstoornis
Een acute stressstoornis is een angststoornis die ontstaat na een heftige gebeurtenis. Denk aan een inbraak, overval, aanranding of een ongeluk. Een acute stressstoornis duurt minimaal twee dagen en maximaal vier weken. Heb je langer last van angstklachten? Dan kan het zijn dat je last hebt van PTSS of een andere angststoornis.
Angststoornis NAO
NAO staat voor ‘Niet Nader Omschreven’. Passen jouw klachten en symptomen niet allemaal bij één specifieke angststoornis? Dan valt jouw angststoornis onder een ‘overige categorie’. Deze overige categorie wordt ook wel een “angststoornis NAO” genoemd.
Angststoornis door een somatische aandoening
Een angststoornis door een somatische aandoening is een angststoornis die is ontstaan vanuit een lichamelijke aandoening. Je ervaart dezelfde angstklachten als bij een angststoornis, maar het verschil is dat de oorzaak lichamelijk is. Bij een angststoornis door een somatische aandoening is het nodig om jouw lichamelijke aandoening te behandelen.
Angststoornis door een middel
Een angststoornis door een middel, is een angststoornis die voortkomt uit het gebruik of door het afkicken van middelen. Denk bijvoorbeeld aan harddrugs, alcohol, cafeïne of bepaalde medicatie.