ADHD

"Geef het een kans. Voor mij heeft het alleen maar voordelen gehad."

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Een Engelse term dat in het Nederlands aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit betekent. ADHD is een (meestal) aangeboren en erfelijke afwijking van kleine onderdelen in de hersenen.

Door deze afwijking komen prikkels intenser binnen en kan concentreren op momenten lastig zijn. Ook kunnen je emoties alle kanten opvliegen. De aandoening komt zowel voor bij kinderen als volwassenen en valt onder de neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.

De aandachtstekortstoornis houdt niet in dat je te weinig aandacht krijgt. Het betekent dat je het moeilijk vindt om je aandacht op de juiste manier te besteden. Mensen met ADHD hebben bijvoorbeeld moeite met plannen en organiseren, zijn sneller afgeleid, en hebben veel onrust in het hoofd. Vooral concentratieproblemen staan centraal bij ADHD. Uiteraard ervaart iedereen het op zijn of haar eigen manier. Je leest hieronder meer over de verschillende typen.

Verschillende typen ADHD

Er bestaan drie typen ADHD. We vertellen over ieder type wat meer.

ADHD-I
Heb je dit type? Dan heb je voornamelijk last van een ‘druk hoofd’ en concentratieproblemen. Impulsiviteit en hyperactiviteit komt bij deze vorm minder voor. Voorheen werd ADHD-I ook wel ADD genoemd.

ADHD-H
ADHD-H is het type waarbij hyperactiviteit en impulsiviteit centraal staan. Mensen met dit type zijn over het algemeen lichamelijk actiever en maken sneller (ondoordachte) keuzes.

ADHD-C
ADHD-C wordt ook wel het gecombineerde type genoemd. Met dit type heb je last van concentratieproblemen en een brein dat continu aanstaat, maar ook van hyperactiviteit en impulsiviteit. Heb je dit type, dan heb je zowel kenmerken van ADHD als van ADD.

Tips

  • Vergroot je kennis over ADHD
  • Maak een planning en vraag om hulp
  • Breng structuur aan in je dagen
  • Zoek contact met lotgenoten

"Geef het een kans. Voor mij heeft het alleen maar voordelen gehad."

Jodie had veel last van stress. Het was vaak ‘druk in haar hoofd’. Ze kon moeilijk aan klussen beginnen of…

Lees het volledige verhaal van Jodie (42)