Home Ervaringen Medicijnen bij een bipolaire stoornis

Medicijnen bij een bipolaire stoornis

"Pillen, ze hebben een grote plaats in mijn leven."

“Pillen, ze hebben een grote plaats in mijn leven. Ik slik ze niet graag maar weet dat ik er mijn hele verdere leven aan vastzit, als ik niet uit balans wil raken”.

Pillen

Ik gebruik nu al zo’n achttien jaar lithium, een medicijn dat hevige stemmingswisselingen vermindert, en ik ben nog geen dag vergeten een pil in te nemen. Ik doe er alles aan om verstoring van de bloedspiegel te voorkomen. Van lithium moet je namelijk een constante hoeveelheid, spiegel heet dat, in het bloed hebben om het evenwicht goed te bewaren. Een te hoge spiegel kan tot ernstige vergiftiging leiden. Ik ben tegen veel pillen slikken, ik probeer het minimum te gebruiken. Nachtmedicatie gebruik alleen als het echt nodig is. Wanneer ik voel dat ik wat drukker word, neem ik die om een manie te onderdrukken. Ik krijg daardoor een goede nachtrust, maar ’s ochtends blijf ik lang op bed liggen omdat ik me nog ontzettend moe voel.

Noodplan

In overleg met mijn SPV, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, kan ik extra antipsychotica nemen. Ik heb geregeld contact met hem om goed in de gaten te houden of ik in balans blijf en toekom aan de dingen die ik wil doen in mijn leven. Met hem heb ik ook een noodplan gemaakt. In het noodplan staat wat ik kan doen bij verstoringen en welke medicijnen ik dan kan gebruiken. Die medicatie heb ik in eigen beheer thuis.

Medicatie in eigen beheer

Ik vind het belangrijk om mijn medicatie in eigen beheer te hebben. Daarmee voel ik dat ik zelf verantwoordelijk en zelfstandig ben. Doordat alles in het noodplan staat geschreven, weet iedereen wat hij moet doen bij eventuele ziekteverergering. Om terug te komen op het onderwerp medicijngebruik, ik heb veel last van bijwerkingen. Die veroorzaken voor mijn gevoel soms nog meer ongemak en narigheid dan de kwaal zelf. Bijwerkingen zijn negatieve reacties op je gezondheid. Bijvoorbeeld een droge huid, veel dorst, acnévorming enz. Soms moet je hiervoor naar je huisarts om een behandeling of andere medicatie te kunnen krijgen (dit in overleg met de psychiater). Mijn omgeving heeft hier niet altijd geduld voor!

Disclaimer: de ervaringsverhalen op deze site zijn van cliënten of oud-cliënten. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto’s.