Lentis kan je helpen met verschillende trainingen om je leefstijl aan te passen of te verbeteren. We kijken naar je gedrag en proberen een leefstijl die niet wenselijk is te veranderen. Je leert als het ware nieuw gedrag aan. Je kunt vervolgens bepaalde patronen doorbreken en er bewust voor zorgen dat je niet terugvalt. Je kunt bij Lentis terecht voor onderstaande trainingen.
Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen psychiatrische aandoeningen en leefstijl. Een aanpassing in je leefstijl kan een positief effect hebben op psychiatrische klachten. Onder leefstijl valt onder meer voeding, beweging, ontspanning en sociale relaties.
De leefstijlintroductiegroep maakt deel uit van de intake-procedure van het Centrum Integrale Psychiatrie. Na het afronden van de intake volg je twee sessies waarin je je eigen leefstijl in kaart brengt en onderzoekt welke (kleine) verandering je gezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een van de leefstijltrainingen uit te proberen.
In deze leefstijltraining staat bewust kiezen voor een gezond en plezierig evenwicht tussen inspanning en ontspanning centraal. Als je deze training hebt gevolgd ben je je bewust van stressverschijnselen en heb je vaardigheden aangeleerd om je te ontspannen en stress te verminderen.
De training bevat oefeningen om stress te verminderen en te ontspannen, zoals progressieve spierrelaxatie volgens Jacobson, ademhalingsoefeningen en lichaamsgerichte oefeningen uit de psychomotorische therapie. De training is een doorlopende groep die wekelijks wordt aangeboden. Na een kennismakingsgesprek met je trainer worden er persoonlijke doelen gesteld die binnen de groep en met jouw behandelaar worden geëvalueerd.
Bewegen heeft een positieve invloed op stress, somberheid en lichamelijke klachten. Er wordt gezamenlijk gesport met respect voor ieders tempo en mogelijkheden. De groep beslist wat we gaan doen en de trainers passen daar de invulling op aan. Het gaat om plezier en niet om presteren. Ook bespreken we de mogelijkheden op het gebied van sport en spel buiten deze training, zodat je na de training verder kunt met bewegen in jouw leven. De training is een doorlopende groep die wekelijks wordt aangeboden. Na een kennismakingsgesprek met de trainer stel je persoonlijke doelen die binnen de groep en met jouw behandelaar worden geëvalueerd.
Runningtherapie is ook een vorm van bewegen. Bij de Running Therapie Groep leer je het hardlopen op een rustige, gecontroleerde en bij jouw conditie passende manier op te bouwen. Het doel is dat je uiteindelijk zelfstandig kunt blijven hardlopen. Tijdens de training bouw je conditie en fitheid op, het is dus niet noodzakelijk om al een goede conditie te hebben en fit te zijn.
Goed kunnen communiceren is een kunst. Veel psychische klachten blijven aanwezig of nemen toe door communicatieproblemen in relaties. Deze training is geschikt voor je als je ontevreden bent over je communicatie met anderen. Centraal in deze training staat bewustwording van communicatie met jezelf en anderen. We oefenen met een methodiek om gevoelens en behoeften kenbaar te maken, met als doel de kans op verbinding en harmonie in relaties te optimaliseren. Deze training wordt minimaal 3 keer per jaar aangeboden en bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur.
In deze coaching staat het doorbreken van ongezonde gewoontes op het gebied van beweging, voeding en balans tussen in- en ontspanning centraal. Meer invloed op je eigen gezondheid door het maken van andere keuzes. Kernwoorden zijn: kleine stapjes, eigen keuzes, zelfzorg, zelfwaardering, bewustzijn en discipline.
Waar kan je terecht?
Deze leefstijltrainingen worden aangeboden bij het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) in Groningen