Wat is exposure therapie?
Exposure therapie is een behandeling die gericht is op het verwerken van ernstige schokkende ervaringen (trauma’s) Vaak probeer je niet over deze traumatische ervaringen te praten en er niet aan te denken. Bij exposure therapie haal je de traumatische ervaringen in gedachten weer naar boven. Tijdens de behandeling ga je de confrontatie met je angsten aan om deze te overwinnen. Hiermee verwerk je de traumatische ervaring en krijgt het een plek in je leven. Exposure therapie is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie.
Hoe ziet de behandeling eruit?
Bij Lentis maken we gebruik van imaginaire exposure therapie en exposure in vivo. Beide zijn een vorm van cognitieve gedragstherapie.
Exposure in vivo
Exposure in vivo is gericht op het opzoeken van angstige situaties. Wie bijvoorbeeld niet meer naar de winkel durft uit angst voor een paniekaanval, wordt juist in steeds meer situaties angstiger. Via exposure in vivo worden moeilijke situaties aangegaan in plaats van deze te vermijden. Hierdoor ervaar je dat de angstige verwachting niet werkelijkheid wordt.
Imaginaire exposure
Naast EMDR is imaginaire exposure therapie de meest gebruikelijke behandeling voor traumaverwerking. Door je traumatische gebeurtenis op te roepen en te beschrijven, ga je de herinnering minder vermijden. Zo is er ruimte voor de verwerking. Door er vaak over te praten, wen je aan de angst en neemt deze geleidelijk af. Ook de emoties die met deze herinnering samengaan worden minder heftig.
Hoe volg je deze behandeling?
Een behandeling bij Lentis is altijd op maat. Het behandelplan stellen we samen met jou en (eventueel) je naasten op. Voor alle vormen van behandeling heb je een verwijzing nodig. Dit betekent dat je je als patiënt niet zelf bij Lentis kunt aanmelden. Bespreek je klachten eerst met je huisarts.
Wanneer wordt exposure therapie ingezet?
Exposure therapie kan een onderdeel van je behandelplan zijn als je bijvoorbeeld last hebt van een trauma of PTSS. Het is een onderdeel van de algemene behandeling voor trauma en PTSS binnen PsyQ Groningen. Ook wordt deze behandeling gegeven bij het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP)