Home Crisisbehandeling en klinieken Opname in de kliniek voor eetstoornissen

Opname in de kliniek voor eetstoornissen

Eetstoornissen zijn er in verschillende soorten en maten, maar een eetstoornis is altijd een ernstig psychisch probleem. Als je veel last hebt van anorexia of boulimia kun je bij ons terecht.

PsyQ Groningen eetstoornissen heeft als enige GGZ-organisatie in het noorden van het land een kliniek. Deze kliniek is bedoeld voor mensen vanaf 17,5 jaar met een eetstoornis. Als een behandeling op de polikliniek of in deeltijd voldoende is, raden we dat altijd aan. Soms is dat niet genoeg en heb je meer intensieve zorg nodig. Je kunt dan terecht in onze Kliniek voor Eetstoornissen in de stad Groningen.

Onze kliniek biedt zorg voor inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, de kop van Overijssel en de Noordoostpolder. We zijn lid van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen en werken samen met Ixta Noa en hun ervaringsdeskundigen.

Wat kan je verwachten?

In 5 dagen per week doorloop je een mix van behandelingen, variërend van 6 weken tot 6 maanden, allemaal op maat voor jouw herstel.

🗸 Een veilige plek waar jouw herstel vooropstaat
🗸 Persoonlijke begeleiding door jouw eigen coach (sociotherapeut)
🗸 Een betrokken team van professionals die je helpen patronen te doorbreken
🗸 Therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, speciaal gericht op eetstoornissen (CBT-E), die je helpen om anders te denken over eten, gewicht en jezelf
🗸 Ondersteuning om een duurzaam herstel te bereiken met passende nazorg

Herstel begint hier

Je bent hier niet alleen; in onze kliniek voor eetstoornissen ontmoet je mensen die hetzelfde meemaken. Samen werken we in een omgeving die rust en structuur biedt, met ruimte om te luisteren en zonder oordeel. Laat ons je helpen de eetstoornis stap voor stap aan te pakken.

Voor wie is de kliniek bedoeld?

PsyQ Kliniek Eetstoornissen is er voor je als je ernstige anorexia of  boulimia hebt. Je kunt bij ons terecht als het je niet meer lukt om op eigen kracht of met hulp van je familie of vrienden tot ander eetgedrag te komen. Je slaagt er niet in om meer te gaan eten, te stoppen met braken of om andere ongezonde gewoontes te veranderen. Je voelt je vaak machteloos en je omgeving ook. Voordat je wordt opgenomen in de kliniek ben je vaak al op een andere manier in behandeling geweest voor je eetstoornis.  

Er komen verschillende cliënten bij ons. Sommigen zijn nog maar kort in behandeling, anderen worstelen al lang met een eetstoornis. In beide gevallen ben je welkom als een opname nodig is.  

Hoe ziet een traject eruit?

Je huisarts of je huidige behandelaar kan je naar ons verwijzen. Om te weten waar je aan begint, kun je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Je krijgt dan een rondleiding door de kliniek. Een van onze therapeuten vertelt je hoe wij werken en bij wie je voor vragen terecht kunt. Op maandag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 10.00 uur heeft de kliniek telefonisch spreekuur voor verwijzers, nieuwe cliënten en naasten. Het telefoonnummer is: 050-5223344.

In de kliniek voor eetstoornissen verblijf je vijf dagen per week. Dit is van zondagavond tot en met vrijdagmiddag. Een opname duurt minimaal zes weken en maximaal 6 maanden. Onze kliniek heeft plek voor 10 mensen. Dit betekent dat je in een groep zit met mensen met dezelfde klachten. Iedereen die bij ons is opgenomen krijgt een persoonlijke coach; een sociotherapeut. Veel van onze behandelingen gebeuren in een groep, maar je krijgt altijd een behandelplan dat bij jouw situatie past. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je minder deelneemt aan groepen en meer je eigen dingen doet.

Na je opname word je verder behandeld. Dat kan poliklinisch zijn of in deeltijd. Samen met jou kijken we wat een goed vervolg is, passend bij jouw situatie en problemen. 

Onze werkwijze

Onze manier van werken is onder andere gebaseerd op cognitieve gedragstherapie voor eetstoornissen (CBT-E). We helpen je anders met eten om te gaan en ook anders te gaan denken over je gewicht en uiterlijk, waardoor je minder bang wordt voor eten. We besteden ook aandacht aan de achterliggende problemen van je eetstoornis. Die komen vaak meer naar voren als je weer gezonder leert te eten.

Film Door Dik en Dun

In samenwerking met de Hanzehogeschool en Ixta Noa heeft Lentis/PsyQ een film gemaakt over de wereld van vier verschillende eetstoornissen. Zij vertellen over de verschillende manieren waarop zij de regie over de levens van de mensen die zij in hun macht krijgen overnemen. Maar ook wordt duidelijk hoe mensen met een eetstoornis hun leven weer terug hebben kunnen veroveren én hoe de mensen om hen heen hen daarbij hebben geholpen.

Contactgegevens van de kliniek voor eetstoornissen

Merwerdestraat 54
9725 KE Groningen
050-5207071

Op maandag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 10.00 uur heeft de kliniek telefonisch spreekuur voor verwijzers, nieuwe cliënten en naasten. Het telefoonnummer is: 050-5223344.